News-blog-detaljno

Afro festival 2018 u Muzeju afričke umetnosti

Afro festival je jedna od najznačajnijih manifestacija Muzeja afričke umetnosti koja se organizuje od 1997. godine.

Afro festival je jedna od najznačajnijih manifestacija Muzeja afričke umetnosti koja se organizuje od 1997. godine.

Tokom Festivala se organizuju izložbe i predavanja, koncerti, razgovori i putopisni programi, projekcije filmskog materijala o umetnostima i kulturama Afrike, muzičke i likovne radionice, kao i javna vođenja kroz muzejske postavke.

Specifičnost Afro festivala, možda i najposećeniji program jeste Durbar – dan prijateljstva, muzike i plesa, koji se obeležava poslednjeg dana festivala, kao vrhunac festivalske svečanosti.

Durbar nosi naziv po posebnoj vrsti proslave koja se vezuje za tradicionalne kraljevske svečanosti naroda Ašanti u Gani.

Tokom Durbara se, uz muziku i ples, odaje počast precima, obnavljaju veze sa narodom, slavi jedinstvo i prosperitet čitave zajednice. Kraljevi, kraljice, starešine i drugi zvaničnici obučeni u najsvečaniju odoru, kreću se u javnim procesijama praćenim bubnjevima, pevanjem i plesom.

Afro festival: Durbar, Afrički bazar…

Na sličan način, Durbar u Muzeju afričke umetnosti okuplja sve predstavnike afričkih zemalja u Beogradu, ali i širu internacionalnu i lokalnu zajednicu.

U bašti muzeja, kroz umetnost, zanate, suvenire, ali i kulinarske specijalitete, beogradskoj javnosti i turistima se predstavljaju ambasade afričkih zemalja u Beogradu u svoj raskoši kultura čije riznice prezentuju.

Ove godine učesnice Durbara su ambasade Alžira, Angole, Egipta, Gvineje, Konga, Libije, Maroka i Tunisa, a posebni gosti su Ambasada Brazila i Konzulat Jamajke.

Kao i svake godine, interesovanje javnosti zauzima nezaobilazni Afrički bazar – prodajna izložba predmeta iz različitih krajeva Afrike i uključuje maske, skulpture u kamenu i drvetu, rukom pravljene i bojene tkanine, slike, batike, nakit, kao i dekorativne predmete za enterijer.

Ove godine, zahvaljujući Ambasadi Kraljevine Maroka u Beogradu, Muzej afričke umetnosti biće domaćin plesnoj trupi Ahvaš iz Imintanuta koja će predstaviti tradicionalne plesove Berbera i pesme iz okoline Marakeša.

Ovaj program pored brojnih drugih, pažljivo osmišljenih sadržaja poput dečjih radionica, razgovora, javnih vođenja itd. toplo preporučujemo svim posetiocima Muzeja.

Oba dana festival se otvara u 10.00. 

Ovaj sajt koristi kukije kako bi Vam bilo omogućeno najbolje iskustvo prilikom korišćenja našeg sajta