News-blog-detaljno

Narodni muzej

Posle više od petnaest godina rekonstrukcije Narodni muzej u Beogradu će biti otvoren za posetioce 28. juna.

Nakon zvaničnog programa i ceremonije na Trgu Republike, centralna zgrada Narodnog muzeja se otvara 28.06. u 21:00. Obilazak zgrade sa stalnom postavkom smeštenom na tri nivoa je besplatan 24 sata (do 29.08. u 22:00).

Posle više od petnaest godina rekonstrukcije Narodni muzej u Beogradu će biti otvoren za posetioce 28. juna. Promoter kampanje "Da li se (pre)poznajemo?" je Ukrajinac Segej Polunjin, jedan od najpoznatijih baletskih umetnika današnjice, koreograf i glumac. Promotivnim spotom ovaj umetnik, koji spaja istok i zapad, promovisaće srpsko kulturno dobro širom sveta.

Narodni muzej otvara svoja vrata stalnom postavkom koja hronološki obuhvata istorijske i umetničke artefakte od paleolita do 20. veka. Postavka će biti smeštena na 5000 kvadratnih metara izložbenog prostora na tri nivoa zgrade. Publika će imati prilike da vidi neprocenjivu zbirku od preko 400.000 dela koju čuva jedna od najstarijih institucija kulture u Srbiji.

Među njima se nalazi i Miroslavljevo jevanđelje, najvažniji spomenik srpske pismenosti, slike Paje Jovanovića, Save Šumanovića, Nadežde Petrović. Za vreme trajanja rekonstrukcije muzejska zbirka se širila, a nizom gostujućih tematskih izložbi i postavki po Srbiji i Evropi dela su bila dostupna publici. Ipak, kompletna zbirka biće dostupna tek sada u prostoru nacionalnog muzeja.

Nekada je u zgradi Narodnog muzeja bila banka sa dva trezora koji su danas pretvoreni u izložbeni prostor. U njima se nalazi deo numizmatičke kolekcije. Na prvom spratu se nalazi srednjevekovna umetnost i srpska umetnost 18. i 19. veka. Drugi sprat je posvećen delima strane umetnosti koju publika dugo nije videla, a tu se nalazi i izbor dela srpske i jugoslovenske umetnosti 20. veka. Zbog velikog interesovanja prvih nekoliko dana publika neće plaćati ulaz.

Za dane vikenda (30.06. i 01.07.) poseta muzeju je takođe besplatna (od 10:00 do 22:00). Od 02.07. muzej nastavlja sa radom u predviđenim terminima.

Ovaj sajt koristi kukije kako bi Vam bilo omogućeno najbolje iskustvo prilikom korišćenja našeg sajta