News-blog-detaljno

57. Oktobarski salon: LEPOTA KAKOFONIJE

Koncept 57. Oktobarskog salona počiva na činjenici da je zapadno shvatanje savremene umetnosti postalo univerzalno i da „kakofonija" od početka 21. veka biva imenitelj disparatnih umetničkih pravaca. Izgleda da preispitivanje umetnosti i toga šta umetnost može biti čini glavnu nit koncepta izložbe

Galerije KCB (Podroom, Likovna, Artget), Galerija Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU), zgrada Muzeja grada Beograda (Resavska 40b), U10 galerija, Remont galerija

Umetnički direktori: Gunar Kvaran i Danijel Kvaran

Koncept 57. Oktobarskog salona počiva na činjenici da je zapadno shvatanje savremene umetnosti postalo univerzalno i da „kakofonija" od početka 21. veka biva imenitelj disparatnih umetničkih pravaca. Izgleda da preispitivanje umetnosti i toga šta umetnost može biti čini glavnu nit koncepta izložbe. Naziv izložbe „Lepota kakofonije" sugeriše konstelaciju dela koja izražavaju, svojim oblikom, strukturama i sadržajem, raznolikost i bogatstvo kakofoničnog izraza kao važnog elementa ili stanja na međunarodnoj sceni savremene umetnosti na početku ovog veka. Kustosi će kroz izložbu istražiti umetničku produkciju u svetu; razmotriti različite umetničke scene, različite generacije. Te tako struktuisana izložba predstavljaće „instalaciju kao ogledalo sveta", kao raznorodnu situaciju bogatu kakofonijom. Nasuprot pežorativnom prizvuku, „Lepota kakofonije" treba posmatrati kao pozitivnu situaciju, iz koje se stvara nova vrsta energije kojom se mogu preneti disonantne, pa čak i konfliktne ideje i izrazi. Stanje suživota „mnogostrukih identiteta" koji se udaljavaju od čistote i prenose zajedničke raznolikosti, toleranciju, mnogostrukost i, u stvari, demokratski govoreći, poštovanje drugoga, da bi se stvorio smisleni narativ o umetnosti i kulturi, društvenim pitanjima i politici.

Konkurs za učešće na 57. Oktobarskom salonu trajao je od juna 2017. do oktobra 2017. godine. Cilj konkursa je bio da se kustosi upoznaju sa lokalnom umetničkom praksom, kao i da izaberu radove domaćih umetnika koji bi izlagali na Salonu. Na konkursu je bilo 305 predloga za izlaganje, a rezultati javnog konkursa bili su objavljeni u decembru 2017. godine. O pristiglim prijavama odlučivali su umetnički direktori i selektori Salona Gunar i Daniel Kvaran, te su za izlaganje izabrani sledeći umetnici: Ćalić Marija, Delić Lidija, Ivanović Nina, Kojić Tijana, Milak Radenko, Nikolić Nemanja, Zdjelar, Katarina, Milisković Branko.

Kustosi su pored izabranih domaćih umetnika pozvali i etablirane domaće i inostrane umetnike da učestvuju sa postojećim radom ili radom posebno izvedenim za izložbu. Preliminarna lista umetnika broji preko šezdeset umetnika iz zemlje i inostranstva (BiH, Crna Gora, Hrvatska, Brazil, Kanada, Kina, Češka, Danska, Engleska, Francuska, Nemačka, Island, India, Iran, Japan, Holandija, Norveška, Poljska, Rusija, Slovenija, Južna Afrika, Južna Koreja, Švajcarska, Tajland, SAD), a konačna lista objavljena je u četvrtak 8. februara 2018. godine na prvoj konferenciji za štampu Oktobarskog salona. Domaći umetnici koji će svoje radove izlagati na ovogodišnjem Salonu su sledeći: Vladimir Veličković, Dušan Otašević, Đorđe Ozbolt, Ivan Grubanov, Ivana Basić, Marija Calić, Vuk Ćuk, Maja Đorđević, Aleksandra Domanović, Nina Ivanović, Marta Jovanović, Tijana Kojić, Jelena Mijić, Branko Milisković, Nemanja Nikolić, Katarina Zdjelar. Neki od najrelevantnijih inostranih umetnika uzeće učešće na ovogodišnjem Salonu: Olafur Elijason, Anselm Kifer, Hito Stejerl, Takaši Murakami, Joko Ono, Lari Bel, Sindi Šerman, itd.

Prostori u kojima će se izložba realizovati su: galerije Kulturnog centra Beograda, SANU (Srpska akademija nauka i umetnosti), zgrada Muzeja grada Beograda, Galerija U10, Remont – Nezavisna umetnička asocijacija.

Kratke biografije kustosa 57. OS

Gunar B. Kvaran je rođen 1955. godine u Rejkjaviku, Island. Doktorirao je 1986. godine na Université de Provence u Francuskoj. Kvaran je bio direktor Muzeja Rejkjavik u periodu 1989-1997, a 1997-2001. bio je direktor Muzeja umetnosti Bergen, Norveška. Od 2001. godine je direktor Muzeja savremene umetnosti Astrup Fearnli, Norveška. Kvaran je bio kustos Bijenala u Lionu 2013. i jedan od kustosa 2. Moskovskog bijenala savremene umetnosti, 2007. godine. Bio je kustos izložbe „EVROPA, EVROPA: evropska nova umetnička scena 1. deo (sa Tomasom Botokom i Hansom Ulrihom Obristom); „Sindi Šerman: Horori bez naziva" (zajedno sa Danijelom Birnbaumom); „Biti u umetnosti je sve što tražimo, U ime umetnika: američka savremena umetnost iz kolekcije Astrup Fearnli"; „Indijski autoput" (zajedno sa Hans Ulrihom Obristom i Julijom Peiton-Džons) itd.

Danijel Kvaran je rođena u Marseju 1956. godine. Nakon studija klasčnih nauka, predavala je francuski jezik na Univerzitetu Rejkjavik, Island. Od 2008. godine kustos je zbirke Ero (Erró) pri Muzeju umetnosti Rejkjavik. Bila je gostujući kustos retrospektive zbirke Ero u Muzeju savremene umetnosti u Lionu. Bila je stručni savetnik pri realizaciji izložbe kolaža iz Ero zbirke u Odeljenju crteža Muzeja moderne umetnosti u Parizu 2010. godine i izložbe "Ero, portreti i pejzaži", u Frankfurtu, 2011. godine. Njeni autorski tekstovi su objavljeni u više kataloga. Objavila je više knjiga o umetnicima uključujući „Ero, hronologija, život i umetnost". Bila je jedan od urednika kataloga za Lionski bijenale 2013. godine.

Ovaj sajt koristi kukije kako bi Vam bilo omogućeno najbolje iskustvo prilikom korišćenja našeg sajta