News-blog-detaljno

Novi festival dokumentarnog filma „DOK 1“ od 31. januara

„DOK 1“ je novi festival dokumentarnog filma koji će upotpuniti filmsku scenu 2019. godine svojim programom. Domaćin prvog izdanja „DOK 1“ je Kombank dvorana, a festival će se održati od 31. januara do 3. februara 2019. godine.

Tokom četiri festivalska dana videćemo odvažne i ključne filmove iz aktuelne svetske produkcije, navode organizatori.

Gledaoci će imati priliku da uživaju u 20 dugometražnih filmskih ostvarenja raspoređenih u 4 programske celine (Prvi Korak, Na Ivici, Vrhunci i Biografije). Za ljubitelje EX YU dokumentaristike, biće prikazana retrospektiva Hajrudina Krvavca sa preko 10 njegovih kratkih dokumentarnih filmova.

Program Vrhunci prikazaće dokumentarne filmove koji su zapaženi od strane programera i publike  velikih festivala, dok će suprotnost tome biti program Prvi korak, koji slavi debitante i njihove prvence. Festival će prikazati i par biografskih dokumentaraca, dok će filmovi koji obrađuju bizarne, provakativne i granične teme biti prikazani u programu Na Ivici.
Direktor festivala Igor M. Toholj napomenuo je da je ovaj festival nastao kao odgovor na potrebe publike da se u Beogradu pojavi festival čiji je program redukovan, saglediv i po meri gledaoca, ali takođe relevantan i aktuelan.

„U eri kompetitivnosti za nas nema apsolutnih pobednika. Uspeh svakog filma merimo količinom emocija i zainteresovanosti koje on izazove kod publike. Takođe, u istoj ravni sa veteranima, laureatima i big time produkcijama, na ovom festivalu stoje i debitanti, autori koji su tek zakoračili na festivalsku scenu. Raznolikost, mogućnost široke publike da sagleda razne tendencije, stilove i tematske preokupacije savremenog dugog dokumentarca, su naša misija, svakako.“ – istakao je Igor M. Toholj.

Prvo izdanje festivala „DOK #1“ neće biti takmičarskog karaktera. Publika će nakon festivala moći da pogleda selekciju filmova sa festivala i u Domu kulture Studentski Grad.

Festival se organizuje u produkciji ZERO production uz tehničku podršku Kombank dvorane, a organizatori očekuju odličan odziv publike i visok kvalitet programa.

Više informacija možete uskoro naći na sajtu www.dokfest.rs, dok će celokupan program festivala biti objavljen 22. januara.

Ovaj sajt koristi kukije kako bi Vam bilo omogućeno najbolje iskustvo prilikom korišćenja našeg sajta