News-blog-detaljno

Izložba “DEKODIRANJE SEĆANJA” Nine Todorović

Otvaranje u utorak, 12. marta u 19:00
Izložba traje do 29. marta 2019.
Galerija Doma omladine Beograda

Samostalna izložba Nine Todorović, “DEKODIRANJE SEĆANJA”, je direktan nastavak istraživanja koja je umetnica kroz svoje prethodne cikluse radova sprovodila na temu fenomena memorije, segmenata koji se odnose na kolektivno pamćenje i lična sećanja, na odnos analognog i digitalnog, arhive, njihov prenos u virtuelni prostor, mapiranje kao i softverske greške (glitch-art).

Na izložbi će biti predstavljeni ambijentalna instalacija, video rad i kolaži, koji su nastajali tokom i nakon jednog od autorkinih boravaka u Gracu (Austrija). U fokusu se nalazi preispitivanje sećanja na jedan dan, segmentiran na niz bezvremenih trenutaka, koji mogu pripadati različitim vremenskim periodima/epohama. Ovo je produžetak projekta Dnevnik hodanja, u kojem geografske odrednice gube uobičajeno značenje i usmeravaju na lična preispitivanja verodostojnosti pamćenja i duha mesta. 
Nina Todorović rođena je u Beogradu 1973. godine. Diplomirala je 1999. na FLU, odsek slikarstvo, u klasi profesora Čedomira Vasića. Od 2000. član ULUS-a, sa statusom samostalnog umetnika. Magistrirala je u klasi istog profesora 2002. godine, a 2014. Je doktorirala na FLU, Beograd (mentor redovni profesor dr Mileta Prodanović).

Od 1995. godine aktivno izlaže, a do sada imala 46 samostalnih i učestvovala na preko 200 grupnih izložbi, kao i brojnim likovnim kolonijama, radionicama i web projektima, u zemlji i inostranstvu.

Dobitnik je više domaćih i međunarodnih priznanja.
Radovi joj se nalaze u stranim i domaćim muzejima i kolekcijama.

Ovaj sajt koristi kukije kako bi Vam bilo omogućeno najbolje iskustvo prilikom korišćenja našeg sajta