News-blog-detaljno

Mikser festival 2019 : Cirkuliši!

Jubilej Mikser festivala!
Kulturna organizacija Mikser 2019. godine predstavlja svoje jubilarno, deseto izdanje Mikser festivala na novoj lokaciji na Donjem Dorćolu, od 24-26. maja.

„Cirkuliši!“ – slogan jubilarnog festivala koji se posle godinu dana pauze vraća na regionalnu scenu – na jezgrovit način simbolizuje strateško partnerstvo sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj – UNDP Serbia na pokretanju Platforme za cirkularnu ekonomiju u Srbiji koja će otvoriti novo poglavlje u umrežavanju kulturnog, kreativnog i IT sektora sa stručnjacima za održivi razvoj.

Snažno okrenut budućnosti, festival će biti posvećen temama održivog razvoja i cirkularne ekonomije, kao novoj kulturi života i rada. Sedamdeset dva sata neprekidnog dijaloga između umetnika, dizajnera, IT eksperata, urbanista, ekologa, inovativnih kompanija, ali i mladih talenata i studenata, imaće zajednički imenitelj u predstavljanju modela za kreiranje lepše, humanije budućnosti.

Jedna od glavnih lokacija desetog Mikser festivala - Muzej nauke i tehnike u Skenderbegovoj ulici gde je daleke 1893. puštena u rad prva električna centrala u Beogradu za javnu rasvetu i tramvaje - snažno simboliše programski koncept posvećen inovacijama koje unapređuju kvalitet života svih građana. Programi festivala odvijaće se i na ostalim tačkama urbane kulture donjeg Dorćola, čineći ovaj kvart kreativnim epicentrom Beograda, sa više od 500 učesnika kroz 9 programskih celina, među kojima su velika međunarodna konferencija “Shift”, radionica “Cirkulaton”, Smotra inovacija “Innovation Expo”, Dizajn zona, CirculArt, Hrana za budućnost, Eko bazar, Mikser kids hub i muzički program koji će se održavat na otvorenoj sceni Dorćol Platza.

Srce festivala čini velika međunarodna konferencija “Shift” koja će okupiti neke od najznačajnijih domaćih i evropskih eksperata, zagovornika i motivatora promene društva ka održivoj i cirkularnoj kulturi, ali i predstavnike svih relevantnih domaćih institucija koje bi ovom temom trebalo da se bave u Srbiji. Spremni da svoja bogata iskustva razmene sa kolegama sa Balkana kroz predavanja, diskusije i radionice, na SHIFT konferenciji govoriće svetski priznati inovator Ginter Pauli (Gunter Pauli) iz Belgije – član Rimskog kluba i autor koncepta Plave ekonomije, Ladeja Godina Košir - pokretačka snaga kružne ekonomije Slovenije, centralne i istočnej Evrope, Kari Harlevi - direktor odseka za cirkularnu ekonomiju Fonda za budućnost Finske - SITRA, Michela Magaš - evropska Inovatorka godine 2017, osnivačica i direktorka britanskog festvala TechMusic, Tjaša Ficko, zamenica gradonačelnika Ljubljane zaslužna za projekat Ljubljana Zelena prestonica Evrope 2016, ali i iznenadjenje „Shift“-a – Antonije Pušić, poznatiji kao Rambo Amadeus, ovoga puta u ulozi ekološkog aktiviste i moderatora razgovora sa Ginterom Paulijem, što garantuje izuzetno zanimljiv dijalog na festivalu.

U okviru ekspo zone festivala, na Sajmu inovacija (Innovation Expo) koji će se odvijati na površini od 3000 m2 u dvorištu Muzeja nauke i tehnike, predstaviće se inovatori, kompanije, organizacije civilnog društva i zeleni strartap-i svojim inspirativnim rešenjima zaštite životne sredine, od dizajna eko proizvoda i materijala, savremenih rešenja za poljoprivredu i pošumljavanje, preko inovativne upotrebe otpada - reciklaže, racionalnog korišćenja resursa vode, obnovljivih izvora energije, do digitalizacije poput smart city rešenja, robotike, pametnih vozila, i drugih inovacija u svakodnevnom životu i radu.

Mikser nastavlja svoju tradiciju “otvorenih vrata” za mlade talente iz kreativnih oblasti i već deceniju unazad predstavlja poligon za prve profesionalne korake najtalentovanijih mladih dizajnera i multidisciplinarnih umetnika.

Nikada impresivniji žiri selekcije „Mladih balkanskih dizajnera“ koji predvodi jedan od najvećih nemačkih i svetskih industrijskih dizajnera današnjice, Konstantin Grčić, vraća Mikser svom organskom uporištu – dizajnu. Prvi put ćemo na jednom mestu videti prototipove mladih dizajnera iz cele regije koji su inspirisani cirkularnom filozofijom. Od 38 pobedničkih radova izabranih u oštroj konkurenciji, 12 je iz Srbije.
Mikserova umetnička platforma Black Box ove godine pred mlade umetnike postavlja novi izazov pod sloganom “Mrtva priroda”, i pruža prostor za njihovu ličnu refleksiju budućnosti, očekivanja i nade. Da li kao civilizacija imamo perspektivu? Da li nas čeka stvarnost iz Autostoperskog vodiča, Obojeni program ili smo žilavii i prilagodljivi u klimatskom i ekološkom haosu?
Iznenađenje i inovacije neće izostati ni u muzičkom delu programa Mikser festivala - Bella Technika će upravo na jubilarnom Mikseru premijerno izvesti svoj koncert prvenac 25.maja na Dorćol Platzu. Posle višedecenijske saradnje u okviru grupe Darkwood Dub, Bojan Drobac Bambi i Milorad Ristić Miki osnovali su bend Bella Technika. Kada se bendu kao vokal pridružila Katarina Jovanović,istinska zvezda evropskih operskih scena, nastala je potpuno nova i originalna muzička energija! Bella Technika je 13. marta objavila svoj prvi album “Section”, koji kritike opisuju kao najbolji regionalni album klupske muzike.

Mikser festival se vraća i biće nezaboravan! Pozivamo vas da budete važan deo velike promene koju festival inicira, pratite konkurse ukoliko želite da učestvujete ili se priključite na samom festivalu da zajedno cirkulišemo!

Ovaj sajt koristi kukije kako bi Vam bilo omogućeno najbolje iskustvo prilikom korišćenja našeg sajta