News-blog-detaljno

Beldocs 2019 - 12. Mađunarodni festival dokumentarnog filma

BELDOCS tim Vas poziva na 12. Medjunarodni Festival dokumentarnog filma 09 - 15.05.2019.

Beldocs festival je od svog osnivanja imao jasan cilj – približiti savremenu svetsku dokumentaristiku kao i njene autore domaćoj publici i na taj način upisati Beograd na mapu velikih gradova sa ozbiljnim festivalom dokumentarnog filma. Iz godine u godinu, uz sve probleme i poteškoće, festival je jačao i ambicije su porasle. Broj filmova raste po svakom narednom izdanju, kao i broj prestižnih gostiju širom sveta.

Međutim, fokus festivala je i dalje na domaćim filmovima i unapređivanju domaće dokumentaristike. Svesrdno pomažemo promociji srpskog dokumentarnog filma, ne samo uz takmičarski program, već i uz Beldocs Market i platformu Beldocs in Progress, na kojoj se prikazuju projekti u nastajanju, u potrazi za daljim finansiranjem.

Takođe, jedan od ciljeva je i pronalaženje mladih talenata, domaćih i stranih. Stoga, već drugu godinu zaredom održavamo Beldocs Akademiju na kojoj će nekolicina mladih reditelja iz Evrope raditi sa mentorima na usavršavanju svojih scenarija i filmova. Ovaj projekat je od vitalnog značaja jer stvara bazu za promociju novih autora i budućih velikana dokumentaristike.

Kao kulturna manifestacija, Beldocs se trudi da svojim postojanjem doprinese normalnosti, humanosti i pomirenju među ljudima, tako da Beograd u tih sedam dana održavanja festivala postaje oaza kulture u kojoj se tolerišu različitosti, promoviše umetnost i uživa u dokumentarnim filmovima.

Film je moćna umetnost i jak medij koji spaja ljude sa raznih kontinenata. Verovatno se ni u jednoj umetnosti istina tako lako ne prepoznaje kao na filmu, i to pogotovu dokumentarnom. Bez istine, osuđeni smo na životarenje i propast. Dokumentarni filmovi nam ukazuju na nevidljive ljude, nevidljive i vidljive probleme, političke nepravde i sociološke fenomene. Smatramo da je dokumentarni film ogledalo vremena u kojem nastaje i da su slike iz života neophodan uslov za humanizaciju društva.

Ove godine željno iščekujemo drage goste širom sveta i unapred se zahvaljujemo našoj divnoj publici na poverenju. Prikazaćemo 98 filmova u 14 različitih selekcija i u 11 bioskopskih sala. Otvorili smo nove selekcije, programe i ojačali svoj tim.

Ovaj sajt koristi kukije kako bi Vam bilo omogućeno najbolje iskustvo prilikom korišćenja našeg sajta