News-blog-detaljno

Belef 2019

Pod sloganom „DoLETI“ u srpskoj prestonici će od 21. juna do 7. jula biti održan 28. Beogradski letnji festival (BELEF) na kome će biti održano dvadesetak kulturnih programa među kojima su izložbe, pozorišne predstave, koncerti, predstave za najmlađe i plesni performansi.

Kako je rečeno na konferenciji u Starom dvoru, otvaranje festivala obeležiće predstava „Antigona – 2000 godina kasnije“, u Hangaru Luke Beograd, u izvođenju pozorišta Ulišes u kojoj jednu od glavnih uloga tumači doajen glumišta Rade Šerbedžija, koji posle skoro tri decenije nastupa pred domaćom pozorišnom publikom.

Osim toga, na dan otvaranja festivala u Francuskom kulturnom centru od 19 sati biće predstavljena izložba fotografa Kristijana Antolovića iz Irske, dobitnika brojnih nagrada, dok će na svečanom zatvaranju 7. jula nastupiti Marko Hatlak bend sa specijalnim gostom, Vlatkom Stefanovskim.

Direktor Centra beogradskih festivala Damir Handanović je rekao da se ove godine BELEF vraća na velika vrata, da je još više modernizovan i da je za posetioce pripremljen raznovrstan program.

Gradski sekretar za kulturu Ivan Karl je rekao da je BELEF jedna od mlađih manifestacija, ali ne i manje bitna.

„Ove godine Sekretarijat za kulturu, odnosno Grad Beograd je opredelio 15 miliona dinara za organizaciju i održavanje ovog festivala, a Ministarstvo kulture 500.000“, dodao je on.

Umetnički direktor BELEF-a Aleksandar Saša Ilić je rekao da taj festival ove godine traje kraće, ali da to ne znači da nije pripremljen širok spektar programa.

U muzičkom delu programa festivala biće održan koncert jednog od najkvalitetnijih Queen tribute bendova – Queen Symphony show, prepodnevni koncert kompozitorke Vere Milanković u izvođenju hora Dečjeg kulturnog centra, koncert Wien Symphony Salonorćester iz Beča, koncert popularnih Mostar Sevdah reunion, koncert sastava Old Hat Orćestra sa solistima Dragoljubom Bajićem, Ljubicom Vraneš i Marijom Jelić, kao i nastup violiniste Ilije Marinkovića.

Osim pozorišnih predstava, posetioci festivala imaće priliku da vide umetnički performans „Svetlosni kodovi“ u izvođenju teatra Mimart koji će ove godine predstavljati Srbiju u Plovdivu.

Performans francuskih umetnika, sa nazivom Hepi Manif – vesela plesna promenada biće predstavljena na Kalemegdanskom i Tašmajdanskom parku.

Na festivalu će biti izveden i performans izraelske umetnice Merav Dagan.

Za najmlađe će na platou ispred Vojnog muzeja biti održana predstava Crvenkapa po tekstu i režiji Sonje Knežević, a na istom mestu biće prikazana i predstava Legenda o hrabrosti – klasični teatar za decu sa elementima akrobatike.

Takođe, mlade posetioce festivala očekuje i muzičko-scenski nastup popularnog jutjubera Baka Praseta.

Na konferenciji je govorila i predsednica Odbora festivala Jasmina Trumbetaš.

„Trudili smo se da zadovoljimo ukuse, ali da program bude raznovrstan i da obuhvata različite žanrove…nadam se da će ovaj izabrani program naići na odobravanje publike, ne samo publike koja voli ovakvu vrstu programa nego i one kritičke publike“, rekla je ona.

Ulaznice za sve programe na BELEF-u moguće je nabaviti onlajn putem ticket.rs (bivši Eventim) i na njihovim prodajnim punktovima, a na dan održavanja programa ulaznice će se prodavati na mestu održavanja programa od 17 sati.

BELEF 2019 – program

Petak, 21. jun 2019. (19.00)
Izložba fotografija Kristijana Antolovića „Behind the Selfie“
Mesto: Francuski institut u Srbiji (Knez Mihailova 31)
Ulaz: za dž
Cilj ovog projekta nije nužno kritika selfija kao medija izražavanja, već umetnik pre svega želi da ilustruje dualitet između onoga što taj medij pokazuje svojom ograničenom tačkom gledišta i „veće slike“ čiji je deo, kako vizuelno tako i značenjski.
Umetnik je izabrao da prikaže poznate ljude dok prave selfije, jer su njihova lica prepoznatljiva publici. Po uverenju autora, ta izložba bi mogla da posluži kao dobar okidač za kritičku debatu kada je u pitanju fotografija kao oblik umetnosti u današnjem svetu, kao i za razgovor o tome gde se u njega uklapaju selfiji – ako se uopšte uklapaju.

Petak, 21. jun 2019. (21.00) – svečano otvaranje
Predstava: Antigona 2000 godina kasnije – Kazalište Ulysses
Mesto: Hangar Luke Beograd
Cena ulaznice: 1000 RSD

Subota, 22. jun 2019. (21.00)
Predstava: Antigona 2000 godina kasnije – Kazalište Ulysses
Mesto: Hangar Luke Beograd
Cena ulaznice: 1000 RSD

Nedelja, 23. jun 2019. (20.00)
Performans Megan Dagan: Bloody Mary
Mesto: Galerija Vojnog muzeja
Ulaz: za dž
Ovo je performans u kome je biološki mehanizam menstrualnog ciklusa iskorišćen kao koreografski skor, odnosno šema za prostor privremene ciklične destrukcije. Želja autora je da se žensko telo uspostavi kao izvor informacija i inspiracija za nove spoznaje, pretvori u platformu odakle bi se mogao posmatrati svet i delovati u njemu, u nadi za bolju budućnost.

Nedelja, 23. jun 2019. (21.00)
Performans Teatra Mimart: Svetlosni kodovi
Mesto: Kalemegdan
Ulaz: za dž
Ovo je transmedijalni art performans, koji govori o čoveku koji voli, veruje i koji se nada. Autori istražuju nove futurističke forme svetlosnih simbola, kroz razmišljanje opstanka planete u budućnosti. Ovaj projekat je u godini jubileja Teatra Mimart, koji ove godine obeležava 35 godina rada manifestacijom „Algoritam 35“.

Ponedeljak, 24. jun 2019. (18.00)
Predstava za decu: Legenda o hrabrosti
Mesto: Vojni muzej
Cena ulaznice: 300 RSD
Mjuzikl sa elementima akrobacije smislio je i režirao Mateja Popović.

Utorak, 25. jun 2019. (21.00)
Koncert benda Queen Real Tribute: Queen Symphony Show
Mesto: Vojni muzej
Cena ulaznice: 600 RSD
Bend će izvesti koncert u pratnji kamernog orkestra Muzikon i hora.

Sreda, 26. jun 2019. (17.00)
Muzička predstava Vere Milanković: S ove strane muzike
Mesto: Vojni muzej
Ulaz: za dž
Nastupiće Hor DKCB pod dirigentskom palicom Nevene Ivanović.

Sreda, 26. jun 2019. (18.00 i 21.00)
Premijera mjuzikla: Pećina
Mesto: UK „Vuk Stefanović Karadžić“
Ulaz: za dž
Umetnički projekat „Sve u svemu“ rediteljke Jane Mirčetić.

Četvrtak, 27. jun 2019. (21.00)
Koncert: Salonorchester Alt Wien
Mesto: Vojni muzej
Cena ulaznice: 500 RSD
Austrijski orkestar izvešće najlepše kompozicije Štrausa i Mocarta – valcere, polke, arije, duete, kao i operete i solističke koncertne melodije.

Petak, 28. jun 2019. (21.00)
Predstava: Kao da sam te sanjao
Mesto: Vojni muzej
Cena ulaznice: 300 RSD
U ovoj muzičko-poetskoj večeri učestvuju Vladan Savić i Kristina Savić iz Pozorišta na Terazijama kao i Uroš Ranković, eminentni pijanista.

Subota, 29. jun 2019. (18.00)
Predstava za decu: Crvenkapa
Mesto: Vojni muzej
Ulaz: za dž
Tekst i režija: Sonja Knežević

Subota, 29. jun 2019. (19.00)
Izložba učesnika umetničke kolonije „Vajarska radionica Ada“
Mesto: Galerija Vojnog muzeja
Ulaz: za dž

Nedelja, 30. jun 2019. (21.00)
Predstava: Veliki talas – Zvezdara teatar
Mesto: Vojni muzej
Cena ulaznice: 300 RSD
Autor: Igor Amadei
Režija i adaptacija: Nenad Gvozdenović
Igraju: Ljiljana Stjepanović, Tanja Bošković, Lana Karaklajić, Pavle Pekić, Rade Marković, Stevan Piale

Ponedeljak, 1. jul 2019. (21.00)
Koncert: Mostar Sevdah Reunion
Mesto: Vojni muzej
Cena ulaznice: 600 RSD

Utorak, 2. jul 2019. (11.00)
Performans: Happy Manif (les pieds paralleles)
Mesto: Kalemengdan
Ulaz: za dž
Happy Manif (Les pieds parallčles: paralelne noge) je očaravajuća, nekonvencionalna koreografska šetnja koja podstiče dobro raspoloženje i pozitivna osećanja. Dejvid Rouland, umetnički direktor kompanije i koreograf, i Valerija Gjuga, jedna od plesačica kompanije, sarađivali su u osmišljavanju ove specifične forme plesa posvećenog poznatim koreografima s kraja 19. veka, koji su imali zajednički izvor inspiracije – prirodu. Na čelu sa dvoje plesača i uz muziku preko slušalica, učesnici putuju kroz istoriju plesa, od klasičnog baleta do savremene plesne improvizacije, i sve to savršeno paralenih stopala!

Utorak, 2. jul 2019. (20.00)
Muzičko-scenski performans: Baka Prase
Mesto: Vojni muzej
Cena ulaznice: 400 RSD
Umetnički direktor Belefa Aleksandar Ilić kaže da je najveća senzacija Belefovog dečjeg programa dolazak jutjubera Bake Prase.
Bogdan Ilić (1996), poznatiji kao Baka Prase, srpski je muzičar, jutjuber, gejmer i zabavljač iz Beograda. Pored snimanja video klipova, objavio je i nekoliko pesama.
Posle neuspelog pokušaja da upiše Muzičku akademiju, otvara nalog i počinje sa strimovanjem na sajtu Tvič, a 2015. godine otvorio je jutjub kanal Baka Prase. Strastveni je gejmer, a omiljena mu je igra Liga legendi, koju je igrao i profesionalno kao top-lejner za Kliktek. Pored glavnog, ima i jutjub kanale Baka Prejz i Baka Sepra.
Najpopularnije pesme su mu Balkanska scena, koja na Jutjubu ima više od 14 miliona pregleda, i Bleja u Turskoj, koja je objavljena 2018. godine i ima više od osam miliona pregleda.
Objavio je singl Hej, hej i pesme Autotjun, Godina i Pariz pod okriljem IDJTunes.
Diskografija – singlovi:
2018 Hej, hej
2018 Autotjun
2018 Godina

Sreda, 3. jul 2019. (11.00)
Performans: Happy Manif (les pieds paralleles)
Mesto: Tašmajdanski park
Ulaz: za dž

Četvrtak, 4. jul 2019. (21.00)
Koncert: Old Hat Orchestra
Mesto: Vojni muzej
Ulaz: za dž
Solisti: Dragoljub Bajić, Ljubica Vraneš i Marija Jelić
Fuzija žanrova: opera, pop, rok, džez i dr.

Petak, 5. jul 2019. (21.00)
Koncert: Ilija Marinković (violina) i Zafira Ali-Zade (klavir)
Mesto: Vojni muzej
Cena ulaznice: 500 RSD

Subota, 6. jul 2019. (21.00)
Koncert: Ođila
Mesto: Vojni muzej
Cena ulaznice: 500 RSD

Nedelja, 7. jul 2019. (21.00)
Koncert: Marko Hatlak bend i Vlatko Stefanovski
Mesto: Vojni muzej
Cena ulaznice: 600 RSD
Pop, latino, fank i rok muzika.

Ovaj sajt koristi kukije kako bi Vam bilo omogućeno najbolje iskustvo prilikom korišćenja našeg sajta