News-blog-detaljno

Festival Rekonstrukcija 2019 II Ajmo napolje!

Rekonstrukcija je festival umetnosti na ulici koji se ove godine održava po drugi put u javnim prostorima na Starom gradu od 6. do 8. septembra pod sloganom koji poziva na zajedničko delovanje – Ajmo napolje!

Pozivamo sugrađanke i sugrađane da zajedno transformišemo ulice i druge javne prostore centra Beograda u umetničke prostore na otvorenom, u mesta za okupljanje, razgovor i igru.

Festival će biti otvoren 6. septembra u 19 časova, u UK „Stari grad” događajem koji će obeležiti jubilej – 20 godina od prvog graffiti jam-a u Beogradu, održanog u OŠ „Kralj Petar I“.

Biće predstavljena izložba dokumentarnih fotografija i predmeta, a neki od aktera pomenutog kolektivnog crtanja, učestvovaće na tribini „Umetnost je na ulici – 20 godina kasnije“. Kako je došlo do ove akcije, kako je street art uticao na njihov život, a kako na profesije, gde je scena bila tada, a kako izgleda danas, kako društveni kontekst utiče na uličnu umetnost, samo su neka od pitanja o kojima će diskutovati: Nikola Radojčić – Negre (grafički dizajner, koosnivač studija Dechko Tzar), Boris Bulatović – Cobe (osnivač tattoo studija Kobra Deluks), Igor Crnatović – Sub Zero (grafički dizajner). Moderator diskusije biće Marko Krstić, jedan od najaktivnijih graffiti autora sa beogradske scene.

Kao omaž pomenutom jubileju, u dvorištu OŠ „Kralj Petar Prvi“ odigraće se kolektivno oslikavanje pod prepoznatljivom etiketom „United Colors of Belgrade“, koju je pokrenuo Paint Kartel Beograd, a učesvovaće gotovo 20 autora/umetničkih kolektiva aktivnih na srpskoj i međunarodnoj street art sceni, koji će svoje umetničke radove izvesti na zidu dugom gotovo 45 metara.

Crtaće: Nikola Radojcic – Braća Burazeri i SUB ZERO (Srbija), Petar Piros Popović (Srbija), AKIRA (Srbija), Weedzor (Srbija), MOSK (Hrvatska), XYMO-RULE (Srbija), Branko Tešević - RAGE (Srbija), STAR (Srbija), SENSI (Srbija), JAPON (Španija), SKIRL (Austrija), Das Drogen (Srbija), Nikola Mihajlović (Srbija) i pobednici konkursa za mlade umetnike/ce.

Fasade na Dorćolu, odabrane u saradnji sa žiteljima/kama sa Starog grada, oslikavaće domaći, regionalni i inostrani umetnici i umetnice: Julieta.XLF (Španija), Sebas Velasco (Španija), Wuper Kec (Srbija), Kriška Kriškić (Srbija), Sanja Stojkovic -Tifani Rubi (Hrvatska), SUPER TIMOR (Srbija).

U Pančićevom parku očekuju vas:
Izložbe fotografije autora/ki: Marija Konjikusic, O.ran, Bojan Lacmanović
Književna prostorna instalacija Nikola Radosavljević
Umetnički market
Izložba "Udomi umetnost",
Crtanje uživo.

TRIBINA „Umetnost na putu – emancipatorski potencijal umetnosti u javnom prostoru“ održaće se u istom prostoru u subotu 7. septembra od 18 časova. Sagovornici i sagovornice na ovoj tribini biće umetnici/ce i aktivisti/kinje koji su svoj rad usmerili na javni prostor.

Tijana Tripković će podeliti svoja iskustva stečena ličnim umetničkim praksama, dok će Milica Grujičić, glumica i jedna od pokretačica inicijative „Lančana reakcija“ govoriti o potencijalu umrežavanja i solidarnih akcija kao polazišta za aktivističko-umetničko delovanje u javnom prostoru. Vladimir Palibrk, pokretač i organizator rezidencijalnog strit art programa, čija je centralna lokacija Pančevo podeliće svoje iskustvo u vezi sa tim kako izgleda kada eminentni međunarodni umetnici/ce na nekoliko nedelja aktivno učestvuju u životu lokalne zajednice.

RADIONICE

Digitalna umetnica iz Beograda, Jana Bjelica, održaće radionicu animiranih kolaža u subotu 7. septembra od 17 časova u dvorištu OŠ „Kralj Petar I“. Inspirisana značajem kreativnog razmišljanja u svakodnevnom životu, došla je na ideju za radionicu na kojoj bi učesnici/ce imali priliku da uz pomoć različitih izazova i igara poboljšaju i razviju veštinu kreativnog razmišljanja.Tokom radionice, učesnici/ce će praviti kolaže sačinjene od raznih isečaka iz novina, časopisa i drugih elemenata, a proces pravljenja kolaža biće zabeležen u formi animiranih GIF-ova. Učešće je besplatno, a broj mesta ograničen. Poželjno je da polaznici/ce ponesu laptop sa sobom. Prijave za učešće šaljite na: jana.bjelica@outlook.com.

Radionica crtanja za decu „Šareni grad” koju vodi Tijana Dimić Antonić iz „Art vizir“ centra, mališanima nudi priliku da „kao veliki” učestvuju u programu festivala. Svaki mural počinje skicom, a baš to je ono čime će se u okviru radionice crtanja najmlađi polaznici i polaznice i baviti. Učesnici/ce će tokom jednočasovne radionice naučiti šta je to mural i napraviti svoje prve skice za radove na zidu.
Radionica se održava u nedelju, 8. septembra od 12 časova u dvorištu OŠ „Kralj Petar I“, a prijave za radionicu mogu se poslati na: jana@festivalrekonstrukcija.com. Učešće je besplatno, broj mesta ograničen, a prijavljivanje je obavezno. Radionica je prilagođena deci uzrasta od 5 do 10 godina.


MUZIČKI PROGRAM smešten je na više lokacija, a detalji su na linku: https://www.facebook.com/events/951743708504159/

Ovaj sajt koristi kukije kako bi Vam bilo omogućeno najbolje iskustvo prilikom korišćenja našeg sajta