U ime Egipta – zemlje počasnog gosta – zvanice će pozdraviti književnik i prevodilac Haitam Al Haj Ali, predsednik Međunarodnog sajma knjiga u Kairu, dok bi otvaranju egipatskog štanda trebalo da prisustvuje ministarka kulture ove zemlje Ines Abdel Dajim.

Organizatori, Skupština grada Beograda, Beogradski sajam i Odbor Sajma knjiga, najavljuju da će ova „najreprezentativnija književna manifestacija u jugoistočnom delu Evrope“, od 20. do 27. oktobra, na više od 30 hiljada kvadratnih metara sajamskog prostora, ugostiti više od 500 izdavača iz Srbije i sveta.

Gosti dolaze iz bivših jugoslovenskih republika, kao i iz Rusije, Italije, Turske, Kine, Rumunije, Irana, Belorusije, Švajcarske, Alžira, Maroka, Tunisa i Albanije, dok će Slovačka gostovati na sajamskim izložbama.

Ambasador Egipta u Srbiji, Amr Alguvejli najavio je da se predstavljenje njegove zemlje neće zadržati samo na književnosti, jer će posetioci Sajma moći da upoznaju celokupnu egipatsku kulturu.

Iz Egipta, pored Hajtama Elhaga Aija, dolaze Mej Haled, Mansura Ezedin – Salva Bekr, Šerif Bekr, Anvar Meget, Tarik El-Tahir, Muhamed Salmavi, Mahmud Demati…

Status zvaničnih inostranih gostiju imaju četiri pisca: Dejvid Van iz SAD, Nermin Jildirim iz Turske, Sergej Šargunov iz Rusije i Laura Sintija Černjauskajte iz Litvanije. Pored domaćih autora, izdavači bi trebalo da dovedu još tridesetak stranih autora.

Najavljeno je ukupno 667 sajamskih programa – od kojih su 87 osmislili organizatori, a ostalo su programi izdavača.

Ovogodišnji Sajam knjiga imaće devet pratećih izložbi, koje će se većinom baviti jubilejima velikih domaćih pisaca i zaslužnih Srba. Udruženje za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnjuAdligat, Muzej srpske književnosti, Muzej knjige i Biblioteka Lazić organizuju izložbu Jubileji 2019: Crnjanski, Kiš, Pavić.

Za postavkuDrama u srpskoj književnosti – prva i retka izdanja knjiga zaduženo jeSrpsko bibliografsko društvo. Fondacija za humanu starost Laza Lazarević prirediće izložbu Tragom znamenitih Srba u Nemačkoj. Tu su i tradicionalna Putujuća izložba ćirilice i Međunarodna izložba kaligrafije, koje organizuje Udruženje građana Kultura ćirilice.