News-blog-detaljno

Koncert Borisa Berezovskog

Boris BEREZOVSKI i kamerni orkestar MUZIKON
9. decembar 2019. Velika dvorana Kolarčeve zadužbine u 20 časova

Nakon uspešno organizovane prve sezone i nakon uspešno održanih koncerata prestižnih pijanista Luke Debarga, Arkadij Volodosa, Jevgenija Sudbina i Elizabet Leonskaje, Piano Land i Kolarčeva zadužbina predstavljaju nastavak koncertnog serijala u okviru STEINWAY & SONS KONCERTNE SEZONE 2019/2020.

zadržavajući početni koncept da publici u Velikoj dvorani predstave eminentna imena svetskog pijanizma kao i da promovišu Steinway & Sons instrument, jedinstven po svojoj izuzetnosti kvaliteta. 

Drugi koncert STEINWAY & SONS KONCERTNE SEZONE 2019/2020. beogradskoj publici će predstaviti jedno od najznačajnijih  imena svetskog pijanizma, 

Borisa Berezovskog koji će nastupiti uz mladi beogradski orkestar Muzikon.

Proslavljeni pijanista Boris Berezovski, sebi je postavio novi profesionalni izazov - nastupe sa orkestrima ali bez dirigenta. Ovo nije neobično kada su u pitanju koncerti iz perioda baroka i ranog klasicizma ali je svakako kuriozitet kada su na repertoaru:

  • Dmitrij Šostakovič, koncert za klavir i orkestar br.2
  • Frederik Šopena, koncert za klavir i orkestar br.2

 Uz orkestar Muzikon, najavljujemo uzbudljivo i izazovno muzičko veče.


Ulaznice su u prodaji na biletarnici Kolarčeve zadužbine.

Cena ulaznica 2.200,00, 2.500,00 i 3.000,00 dinara.

Neka i ove godine STEINWAY & SONS KONCERTNA SEZONA bude vaš izbor.

Boris Berezovski, „najverniji naslednik velikih ruskih pijanista“, (časopis Gramophone), rođen je 1969. u Moskvi.

Muzički talent, virtuoznost, prefinjen senzibilitet, ogromna unutrašnja snaga čine da muzička izvođenja Borisa Berezovskog, Titana među pijanistima, svakog slušaoca ostave bez daha.

Boris Berezovski je studirao na moskovskom konzervatorijumu kod Eliso Virsaladze i pohađao je privatne časove kod Aleksandra Satza. 

Sa nepunih 20 godina, 1988. godine, ostvario je veliki uspeh na svom prvom debitantskom nastupu u londonskom Vigmore Hallu. The Times ga je tada opisao kao "umetnika koji izuzetno obećava, blistave virtuoznosti i ogromne moći".

  1. godine, dve godine kasnije, osvaja zlatnu medalju na prestižnom međunarodnom takmičenju Čajkovski.
  2. godine debitovao je u Fort Vortu u Teksasu, SAD i održao svoj prvi nastup u Luvru u Parizu.

Nakon tih uspeha, Boris Berezovski je otvorio vrata svih koncertnih dvorana sveta. U svojoj bogatoj izvođačkoj karijeri svirao je prestižnim salama u Moskvi, Londonu, Parizu, Rimu, Cirihu, Briselu, Minhenu, Salzburgu, Amsterdamu, Montrealu, Beču, Bernu, Budimpešti, Pragu, Berlinu, Atini, Tokiju… 

2006.godine, BBC Music Magazine mu je uručio nagradu Instrumental Avard 2006, za najboljeg instrumentalistu godine.

Boris Berezovski je redovan gost kao koncertni solista najprominentnijih ansambala sveta, kao što su: Berlinska filharmonija, Štadkapele Drezden, Minhenska filharmonija, Marinski orkestar, Sankt Peterburška filharmonija, Mađarska nacionalna filharmonija, Londonska filharmonija, Nacionalni orkestar Francuske i Pariška filharmonija, Nacionalna akademija Santa Cecilia, Njujorška filharmonija, Švajcarski simfonijski orkestar…

Sarađivao je sa dirigentima među kojima su Vladimir Aškenazi, Aleksandar Lazarev, Jurij Termikanov, Aleksandar Vedernikov, Dmitrij Kitaenko, Dimitri Lis, Mihail Pletnjev, Volfgang Savališ, Edrju Liton, Antonio Papano, Kurt Mazur, Šarl Ditua…

U kamernoj muzici, Borisa Berezovskog možemo videti u nastupima  sa Vadimom Rjepinom, Julianom Rahlinom, Aleksandrom Gindinom, Henrijem Demarketom, Aleksandrom Meljnikovim, kao i kvartetom Borodin i Takač. Dugi niz godina bio je verni partner Brižite Engerer u klavirskom duu.

Takođe, bogata diskografija obuhvata snimke koncerata sa orkestrom, kamernu i solističku muziku. Za većinu svojih snimaka dobio je nagrade Diapason d'or, Choc de la Musikue, Gramophone i Echo Classic.

Viđen je profesor i izvođač na prestižnim festivalima  kao što su Verbije, Salzburg, Bergamo Brescia, La Roque d’Anthéron festival a od 2014. godine je postavljen je za umetničkog rukovodioca Festivala muzike Zemlje u Moskvi i Sankt Peterburgu.


Poslednjih godina Boris Berezovski izvodi koncerte Bramsa, Stravinskog i Betovena u konfiguraciji koju naročito voli a to su koncerti sa orkestrom bez dirigenta. 

O koncertima bez dirigenta Boris Berezovski kaže:

"Dugo sam mislio da je koncert zapravo kamerna muzika u velikom obimu, a kada svirate kvintete, nemate dirigenta. Tako se desilo da sam pokušao da sviram najteže komade bez dirigenta, i to vrlo dobro funkcioniše. Orkestri to vole. "

„Tokom probe, normalno se zaustavljamo kada nešto ne ide, to ispravimo i to je to. Nastavljamo i sviramo. Velika razlika je u tome što muzičari iz orkestra više ne vide sebe samo kao pratnju, već i kao ravnopravne partnere sa solistom. Ne smatram da je to pratnja. Za mene je to simfonija sa klavirom. Kada se taj stav promeni, muzičari u orkestru su mnogo više uključeni u proces nego samo praćenje. To pruža mnogo veće zadovoljstvo meni i orkestrima, i kao rezultat, publici. “

Ovaj sajt koristi kukije kako bi Vam bilo omogućeno najbolje iskustvo prilikom korišćenja našeg sajta